Wat zijn hart- en vaatziekten?

Er zijn verschillende hart- en vaatziekten. De bekendste zijn aderverkalking, angina pectoris (pijn op de borst), nierschade, een hartinfarct en een beroerte. De kans hierop is verhoogd bij diabetes mellitus, reumatoïde artritis, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol en stress.

Vooral roken verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Andere risicofactoren zijn: te weinig lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding en overgewicht.

Een derde van de sterfgevallen in Nederland wordt veroorzaakt door deze ziekten. De meeste hart- en vaatziekten ontstaan door het langzaam dichtslibben van slagaders door vetophoping. De bloeddoorstroming wordt daardoor steeds meer gehinderd.

In de zorg onderscheiden we twee groepen: mensen bij wie een hart- en vaatziekte is vastgesteld en mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Wat zijn de risicofactoren op hart- en vaatziekten?

  • De groep met een vastgestelde diagnose heeft een sterk verhoogd risico op progressie van de ziekte en op een nieuwe hart- en vaatziekte 
  • Een chronische aandoening 
  • Leefstijl (roken, bewegen en familiale omstandigheden)
Raadpleeg bij twijfel altijd uw huisarts.


Zorgprogramma


  • Eén of meerdere keren per jaar controle door de huisarts, POH-S of preventieverpleegkundige
  • Begeleiding bij aanpassingen in uw leefstijl 
  • Verwijzing naar diëtist voor voedingsadvies op indicatie 
  • Minimaal 1 x per jaar uitgebreide bloedcontrole (kosten: +/- € 7,50 per keer)


ClaudicatioNet Zeeuws-Vlaanderen
ClaudicatioNet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer vaatlijden in Nederland. Het is een geïntegreerd zorgnetwerk met een landelijke reikwijdte dat patiënten, fysiotherapeuten en verwijzers (vaatchirurgen, verpleegkundig specialisten, huisartsen en praktijkondersteuners) met elkaar in contact brengt. Regionaal zijn er  subnetwerken die worden gefaciliteerd met relevante kennis en scholingen. Zie hiernaast de link voor meer informatie (Chronisch ZorgNet).


Zorgzoeker
In Zeeuws-Vlaanderen is per 1 maart 2013 een regionaal netwerk actief. Het netwerk werkt nauw samen met de vaatchirurgen dr. Derom en dr. Castenmiller van stichting ZorgSaam. De aangesloten fysiotherapeuten staan garant voor de beste zorg.

Alle in 'de zorgzoeker' opgenomen therapeuten zijn geschoold en doorlopen een traject van 3-4 jaar om een gespecialiseerde fysiotherapeut op het gebied van etalagebenen te worden.
Zie: Chronisch ZorgNet.

Meer informatie