Home  
 
  Zorgprogramma's  
 
  Onze zorgprogramma's  
 
  Diabetes

Wat is Diabetes?

Diabetes of suikerziekte is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft; er is te veel suiker in het bloed. Bij mensen met diabetes lukt het de insuline in het lichaam niet om de bloedsuiker (bloedglucose) stabiel te houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus.
[bron: Diabetesvereniging Nederland]

Mogelijke klachten zijn veel plassen, dorst, moeheid, jeuk en infecties. Op den duur kunnen problemen ontstaan met de ogen, de nieren, het zenuwweefsel, het hart en de bloedvaten. Het stabiel houden van de bloedsuiker is daarom van belang. Dit kan door aanpassingen van uw leefstijl (niet-roken, gezond eten, veel bewegen en een gezond gewicht), maar meestal zijn ook medicijnen nodig.

Voorlopig is diabetes alleen te behandelen en nog niet te genezen. Met de juiste behandeling en aanpassingen van de leefstijl is het verloop van de ziekte wél te beïnvloeden.

Zorgprogramma's

  • Twee of meerdere keren per jaar controle door de huisarts, POH-S of diabetesverpleegkundige 
  • Begeleiding bij aanpassingen in uw leefstijl
  • Minimaal 1x per jaar uitgebreide bloedcontrole (kosten: +/- € 7,50 per keer)
  • Verwijzing naar diëtist voor voedingsadvies (alle nieuwe diabeten en anders op indicatie)
  • Verwijzing naar de pedicure of podotherapeut op indicatie
  • Controle van uw ogen 1x per 2 jaar

ClaudicatioNet Zeeuws Vlaanderen

 ClaudicatioNet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer vaatlijden in Nederland. Het is een geïntegreerd zorgnetwerk met een landelijke reikwijdte dat patiënten, fysiotherapeuten en verwijzers (vaatchirurgen, verpleegkundig specialisten, huisartsen en praktijkondersteuners) met elkaar in contact brengt. Regionaal zijn er  subnetwerken die worden gefaciliteerd met relevante kennis en scholingen.

Zorgzoeker
In Zeeuws Vlaanderen is per 1 maart 2013 een regionaal netwerk actief. Het netwerk werkt nauw samen met de vaatchirurgen dr. Derom en dr. Castenmiller van stichting ZorgSaam. De aangesloten fysiotherapeuten staan garant voor de beste zorg.

Alle in de zorgzoeker opgenomen therapeuten zijn geschoold en doorlopen een traject van 3-4 jaar om een gespecialiseerde fysiotherapeut op het gebied van etalagebenen te worden. Zie www.Claudicationet.nl/.

 
Meer informatie


Diabetesvereniging Nederland
Naar de website


DIEP (Diabetes Educatie Programma)
Naar de website


Hoe kan ik rijden met diabetes?
Naar de website

Diabetesfederatie Nederland
Naar de website

Info voor Turken, Marokkanen, Antilianen, Surinamers en info in Arabisch
Naar de website